Prima editie de Lecturi Urbane a la Cluj

Uau, ce zi! Cum de ce? Pentru ca azi a debutat prima editie de Lecturi Urbane a la Cluj, surioara marilor Lecturi Urbane din capitala, care pe data de 2 martie au implinit 6 editii! Sa povestesc, asadar, cum s-a desfasurat aceasta minunata zi.

Intai si intai, cand m-am trezit azi-dimineata si am vazut ce vreme urata e afara, recunosc ca m-am demoralizat, nu era corect, trebuia sa fie cald, soare, ca sa fim plini de energie si voie buna. Cand colo, taman la inceput de martie, dupa o serie de zile insorite si frumoase de-ti era mai mare dragul sa iesi din casa si-au gasit si ninsoarea/lapovita/frigul sa se intoarca. “Mare ghinion”, mi-am zis.

Am pornit spre locul intalnirii, statia de la Iulius Mall (loc ales de altfel fiindca era cunoscut de toata lumea). Abia pe drumul incolo am inceput sa constientizez ca “DA, chiar se intampla, e adevarat, in mai putin de 30 de minute incepe prima editie!!!”. Si, normal, am inceput sa am emotii – legate de desfasurarea in sine a evenimentului, legate de reactiile calatorilor si de orice altceva care nu era neaparat in stransa legatura cu evenimentul 🙂

In statie voluntarii erau aproape toti acolo – m-a impresionat punctualitatea lor. Am facut cunostinta cu ei, cu unii si de doua ori cand le-am scris legitimatiile pentru transport (dar nu s-au suparat…sper :)) ), am mai povestit, in mare, despre cum se va desfasura actiunea si apoi am pornit inspre statia de la capatul liniei 24B, unde era punctul de plecare. Inca de la inceput am fost insotiti si de cativa reprezentanti ai presei, decisi sa nu rateze marele debut. Ajunsi in statie, alte griji, oare vine autobuz lung sau scurt? Ca deja trecusera doua lungi. Ce ne facem daca vine unul scurt? Ne urcam in 24 simplu? Griji facute degeaba, ce e drept, fiindca fix la 10.10, punctual, si-a facut aparitia autobuzul perfect – lung si (aproape) gol, numai bun sa ne ocupam, in mod strategic, locurile – la geam, cu cate un loc liber langa noi, pregatit pentru viitorul calator obisnuit.

Si, in sfarsit, autobuzul a pornit. Ce s-a intamplat de aici incolo, e o adevarata nebunie, dar la modul cel mai frumos posibil. Am citit cu mult spor, am fost placut impresionati de reactiile calatorilor in momentul in care erau intrebati de reporteri ce parere au despre eveniment, am abordat noi calatorii timizi, intrebandu-i daca si cat circula cu autobuzul, povestindu-le despre eveniment si propunandu-le o alternativa mult mai placuta de petrecere a timpului pierdut zilnic in autobuze, la cozi si oriunde altundeva ar avea de asteptat o perioada mai lunga de timp, oferindu-le, totodata, cate un semn de carte cu Lecturile Urbane a la Cluj, care sa le aminteasca de noi si sa le inveseleasca ziua (parca pentru a-i arata iernii ca e musai sa plece semnele de carte erau cu un ghiocel. HA!)

A fost extraordinar de intens si frumos, atmosfera creata a fost una foarte calda si toata lumea a fost plina de entuziasm si energie. Am aratat ca un grup de tineri pot face o actiune civica, dezinteresata, in care nimeni sa nu caute promovare personala/faima/bani, o actiune facuta din dorinta de a schimba ceva, facuta cu suflet, in care s-au investit timp, optimism, bunavointa si daruire.

Am mai spus-o, dar o mai spun: multe multumiri tuturor celor ce au participat azi – zau, fara voi actiunea nu s-ar fi putut realiza. La cat mai multe editii!

5 thoughts on “Prima editie de Lecturi Urbane a la Cluj

  1. Pingback: EU. Ovidiu Lechinţan » Blog Archive » Clujul citeste…

  2. Pingback: Bravo Cluj, mulţumim Cluj! | Oraşul citeşte

  3. Oana

    Aceeasi urare si de la mine: sa o tineti tot asa! 🙂

    Ati si filmat? daca da, sa-l urcati pe youtube ca sa-l pun dup’aia pe civika.ro :); ma ocup oricum de gazeta de perete 🙂

    Bravo Cluj!

Leave a Reply