Despre a fi campion

Am să încep cu o negație, deși știu că indicat este să începi de fiecare dată într-o notă pozitivă. Dar de data asta voi face o excepție.

Un campion NU este cel care, din pur noroc sau datorită unor conjuncturi favorabile, ajunge să ocupe poziția fruntașă într-un clasament competițional.

Un campion este, în primul și în primul rând, cel care nu se dă bătut după un meci pierdut. Este cel care se ridică de la pământ și continuă lupta. Este cel care, pus fiind chiar în situația de a face o greșeală fatală în timpul slotului alocat competiției, reușește să termine ce a început cu zâmbetul pe buze. Un campion este cel care reușește să facă față oricăror devieri de la traseu ce pot interveni pe parcurs și este persoana care, indiferent de ce s-ar întampla în jurul lui, reușește să rămână concentrat și să ofere o reprezentație demnă de cele mai înalte scene ale clasamentului mondial.

Pentru că un campion nu este cel care se întâmplă să câștige un joc de puncte într-un anumit moment, ci este cel care zi de zi muncește din toate puterile și dă tot ce e mai bun din el pentru a reuși să schimbe ceva în viețile oamenilor cu care se interesectează. Este omul care nu precupețește nici un efort în a-i ridica și pe ceilalți. Este omul care reușește să îi inspire pe cei din jurul său și să le câștige respectul prin ceea ce face ca profesionist și, înainte de toate, ca om.

Un campion este cel care luptă pentru a-și atinge visurile și dorințele, indiferent de cât de mult timp sau de câte bătălii ar fi nevoie pentru a realiza asta. Un campion învață mereu de la oamenii din jurul său și se dezvoltă și se maturizează în urma experiențelor avute. Este omul care are suficient de multă umilință încât să știe că nu le va cunoaște niciodată pe toate, dar care în același timp are suficient de multă încredere încât să țină capul sus și să nu se lase călcat în picioare de nimeni, fiindcă își cunoaște valoarea. Este persoana suficient de puternică astfel încât sa își păstreze sufletul cald și exteriorul într-atât de solid încât să nu îl afecteze răutățile gratuite, invidia, ciuda și meschinăria oamenilor mărunți, care s-ar bucura mai degrabă să îl vadă căzând decât să încerce ei să se ridice și să fie atât de buni ca să îl și depășească.

Este omul caracterizat de altruism, dar niciodată de lingușeală. Este omul care va alege întotdeauna să își vadă de treaba lui și să lase lucrurile frumoase ce reușește să le facă și profesionalismul de care dă dovadă să vorbească pentru el. Este persoana care va da întotdeauna cu piciorul unui comportament fals, ce nu îi va face cinste. Este omul ce își va păstra mereu capul semeț și coloana vertebrală dreaptă. Este omul care va ști să se bucure de orice realizare și care, indiferent de ce se va întâmpla, va fi împăcat că a reușit să dea tot ce a avut mai bun în acel moment și că s-a simțit bine făcând asta. Este cel ce va lupta în primul rând pentru el, fiindcă cea mai cruntă bătălie ce se va da va fi întotdeauna între el și…el.

Un campion va juca în fiecare moment după reguli și nu va căuta calea cea mai ușoară sau modalități de a trișa. Va fi corect indiferent de circumstanțe, chiar dacă nu va fi mereu calea cea mai simplă, și va accepta cu demnitate ceea ce i se întâmplă.

 

Și tu poți fi un campion! Dar trebuie să îți dorești asta cu adevarat și să te comporți ca atare. Acceptă că nimic nu vine gratuit, rapid și fără muncă. O atitudine de campion înseamnă multe lupte în spate, multe antrenamente pe care nu le va vedea nimeni, înseamnă multe sacrificii și ore întregi de efort, reușite, eșecuri și (acceptarea de) critici. O atitudine de campion înseamnă ca în momentul meciului să reușești să faci lucrurile să fie naturale și totul să pară ușor. Concurează fiindcă asta e dorința ta și vrei să devii mai bun, nu fiindcă ești împins de alții în luptă. Bucură-te de fiecare moment pe care îl petreci în lumina reflectoarelor și lasă bucuria asta să răzbată la suprafață și să o vadă și ceilalți. Și orice ar fi, zâmbește din tot sufletul, deoarece chiar dacă azi nu ai câștigat un titlu, ai reușit să te dezvolți tu, ca om, și ai să poți să fii de zeci de ori mai bun data următoare.

 

Fiindcă asta înseamnă să fii cu adevărat un campion. Să continui să lupți și să fii suficient de nebun încât să crezi cu adevărat că nimic nu e imposibil!

Ai pierdut? Continuă! Ai câștigat? Continuă!

One thought on “Despre a fi campion

Leave a Reply