Despre când să (nu) dai ban unui user pe o pagină de Facebook

Uneori, oamenilor le place ceea ce faci, dar nu le (mai) place de tine.

Iar tu nu vezi asta, ci o iei foarte personal și te apuci să faci pe pagina de Facebook pe care o administrezi exact ceea ce ai face (de obicei) pe profilul tău personal. Hai să îți spun cum stă treaba cu ban-ul pe pagina de Facebook.

Ia să vedem ce scrie în Help-ul Facebook-ului legat de asta:

„When you ban someone from your Page, they’ll still like it and be able to share content from your Page to other places on Facebook, but they’ll no longer be able to post to your Page or comment on your Page’s posts. We recommend banning people who continually post spam on your Page.”

We recommend banning people who continually post spam on your Page” – oare de ce ar fi recomandat lucrul ăsta? Pentru că cei de la Facebook, la fel ca și alți page manageri, știu un lucru de bun simț și anume: dacă o faci din alte motive limitezi dreptul fanilor tăi de a interacționa cu tine (asta la un nivel general, nu vreau să intru în amănunte). Și îți pierzi din credibilitate, iar tu, ca un page manager bun ce ești, vrei să fii cât mai profi.

Nu o zic cu răutate, dar maturizează-te! Chiar dacă e o pagină ce reprezintă business-ul tău, în momentul în care te ocupi de ea trebuie să faci diferența MAJORĂ că pagina de Facebook NU e profilul tău personal, unde tai și spânzuri cum te duce pe tine capul. Și în nici un caz atributul de Page Manager nu îți dă dreptul de a te transforma într-un mic dictator. Deal with it, odată ce ai ales să creezi o pagină nu ai cum să filtrezi toate comentariile și să banezi userii de așa natură încât pagina ta să fie cel mai minunat loc din lume, unde laudele curg și fanii te ridică pe un piedestal și îți închină osanale. Oamenii vorbesc, oamenii comunică, oamenii au păreri și impresii, iar acestea pot fi bune sau mai puțin bune. Oamenii distribuie conținut și fac recomandări. Bune sau rele, asta depinde.

Trebuie să înveți că nu e ok să ștergi niște comentarii doar pentru că tu, în viața reală, ai anumite divergențe cu autorii acelor comentarii. La fel cum nu e ok să dai ban mișelește unor useri. Spun mișelește pentru că nu vrei ca ei să mai poată fi capabili să comenteze sau să dea like conținutului postat de tine, ci doar să îl distribuie, dar în același timp nu te înduri să îi și ștergi de pe pagină, fiindcă reprezintă un like în plus, iar tu, ca să pară că ai un business înfloritor, ții cu dinții de numărul total de like-uri afișate pe pagina ta.

Ori e albă, ori e neagră. Dragoste cu de-a sila, nici măcar de ochii lumii, nu se poate în cazul ăsta. Dacă tot faci un lucru, fă-l până la capăt, nu cu jumătăți de măsură.

Cu toate astea am încredere că, în timp, o să se poată face o separare între profesional și personal. Fiindcă, așa cum spuneam și la început, e posibil ca oamenilor să nu le mai placă de tine, dar să le placă ce faci.

Leave a Reply