“Cap Aurora” la Swimathon București

Lucrurile se mișcă dacă faci valuri.

M-aș bucura ca acest post să ajungă la cât mai multă lume.

Pentru că uneori nici nu realizăm cât de norocoși suntem, în ciuda tuturor greutăților de care ne lovim zilnic, ce dacă stăm bine să ne gândim sunt atât de superficiale! Suntem norocoși că putem vorbi, că putem comunica, că ne putem exprima nevoile și că ne putem integra în societate fără să fim priviți ca niște paria. Suntem atât de norocoși că părinții noștri ne-au crescut și ne-au educat cum au știut ei mai bine, și chiar dacă uneori le-a fost greu sau nu au procedat de fiecare dată „corect”, au făcut-o fără a avea o nevoie stringentă de ajutor specializat și fără să se teamă zi de zi că nu vom crește și nu ne vom dezvolta într-un ritm și într-o manieră considerate a fi normale.

Numai un părinte ce are un copil diagnosticat cu autism știe ce e în sufletul lui și cât de greu îi e zi de zi…numai cei ce cunosc persoane suferinde de autism pot realiza cât de dificil e pentru ele și câte eforturi fac pentru lucruri absolut banale pentru noi, cum ar fi să spună un simplu „Bună!”.

Ca să vă faceți o idee:

Autismul afectează grav abilitățile copiilor de a comunica, a se juca și relaționa și îi determină să aibă comportamente neacceptate sociale/bizare. Fără o intervenție precoce și susținută, persoanele afectate de autism riscă să depindă toată viața de sprijin și ulterior să fie instituționalizate.

Copiii afectați de autism au o nevoie reală de socializare. Inițiază foarte rar jocul și apropierea de alți copii sau adulți în parc, la locul de joacă sau în vizite de familie. Au nevoie să le fie constant dezvoltate abilitățile cognitive, de comunicare și mai ales de joc – obligatorii și extrem de utile în momentul când vor ajunge la grădiniță, mai apoi, la școală – jocul înglobează interesele comune ale copiilor, interese care stau la baza intercţiunii sociale. Jocul este activitatea şi locul de munca al copilului. Copiii şi tinerii cu autism sunt primiți cu greu în școli publice sau private, deși autoritățile susțin, prin mai multe legi, că nu tolerează discriminarea (hai să fim serioși, prea multe au fost cazurile în care s-a dovedit exact contrariul).

Anul acesta la Swimathon voi înota pentru a-i ajuta pe acești copii și tineri.

Cei de la Asociația Învingem Autismul își propun să deschidă în această vară un nou centru dedicat intervenției pentruaproximativ 30 de copii şi adolescenţi/ tineri cu autism în parteneriat cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti. DGASMB pune la dispoziţie un spaţiu generos în cadrul Complexului de Servicii Sociale Ominis din strada Turnu Măgurele, sector 4. Dar pentru ca acest centru să poată susține nevoile speciale ale acestor copii și tineri are nevoie de fonduri.

Și aici intervenim noi: strângem fonduri pentru ei, prin înot.

Fac parte dintr-o echipă extraordinară alături de care vrem să facem tot posibilul pentru a strânge o sumă cât mai mare de bani pentru a susține acest centru. Vom înota la Swimathon București, evenimentul de înot dedicat strângerii de fonduri pentru o serie de cauze umanitare.

Mecanismul e foarte simplu – noi înotăm timp de 50 de minute, iar voi ne susțineți.

Cum?

– fie printr-o sumă fixă de bani, pe toată evoluția noastră indiferent de numărul de lungimi de bazin pe care le înotăm

– fie prin minimum 1 leu/lungimea de bazin înotată (de exemplu, dacă noi înotăm 40 de lungimi de bazin și voi ne susțineți cu 1 leu/lungime, suma finală pe care o veți oferi va fi 40*1 leu = 40 de lei)

Unde?

– fie pe platforma dedicată proiectului, accesând link-ul acesta și mergând apoi la „Donează și tu”

– fie în mod direct, la fața locului, sâmbătă 12 iulie, la complexul Lia Manoliu

Cine suntem?

Ei bine, suntem 5 fete senzaționale care înotăm pentru niște copii fabuloși, pentru a le fi mai bine și pentru a face o diferență.

Echipa Cap Aurora e formată din Irina Marinescu, Anca Nuță, Aura Badea, Elena Gheorghe și subsemnata. Ne-am propus să înotăm 40 de lungimi de bazin în cele 50 de minute și să strângem 4500 de lei. Și VOI ne puteți ajuta și susține. Avem nevoie de voi, de energia și de sprijinul vostru moral, psihic și…concret. Avem nevoie să fiți acolo alături de noi în ziua competiției și avem nevoie de voi să ne susțineți cu bani cauza. Nu cerem imposibilul și nu e vorba de sume mari, dar fiecare gest contează. Chiar și 10 lei pot face diferența!

CAurora

Și, temă de gândire: voi ce faceți pe zi cu 10-20 de lei? Dar cu 40-50? Dar 100? 200? 300 de lei?

Pentru că acești bani poti fi folosiți în sprijinul copiilor de la centru astfel:

  • 510 lei – un tub de baloane de săpun cu care un copil poate fi motivat să înveţe să spună “mama”, “bună”, “apă”, “vreau”, cuvinte atât de banale pentru un copil cu o dezvoltare tipică
  • 20 lei – un copil cu autism se poate bucura de un set de acuarele, un puzzle sau lego. Aceste materiale îl pot ajuta să înveţe culorile sau să numere
  • 40 lei – o oră de terapie pentru un copil cu autism:o oră în care poate fi ajutat să înveţe să recunoască membrii familiei, numere, litere, culori, cuvinte noi,animale
  • 50 lei -un copil poate beneficia de o oră de logopedie în care să înveţe să pronunţe cuvinte noi sau semne noi pentru a-şi putea comunica nevoile de bază: “mi-e foame”, “mi-e sete”, “mă doare”, “vreau în parc”, “vreau la mama”
  • 300 lei – înseamnă o zi întreagă de terapie pentru un copil cu autism: o zi de muncă asiduă din partea unui terapeut pentru a face un copil cu autism să fie cât mai puţin izolat, cât mai comunicativ, cât mai atent şi prezent la mediul din jurul lui (familie, colegi de gradinita/scoala, copiii de la locul de joaca)

 

Împreună Învingem Autismul!

 

One thought on ““Cap Aurora” la Swimathon București

Leave a Reply