Hraneste lupul cel bun

Astazi am descoperit intamplator, asa cum se intampla mai mereu, doua povestioare scurte din folclorul nativilor americani, mai bine zis doua versiuni cu aceeasi esenta. Desi in engleza au o muzicalitate aparte, voi posta aici traducerea celei de-a doua versiuni in limba romana, pe care o prefer.

Intr-o seara un batran Cherokee i-a povestit nepotului sau despre o batalie ce se ducea in interiorul sau.

I-a spus:  “Nepotul meu, este vorba de doi lupi. Unul este Rau si intruchipeaza mania, invidia, regretul, tristetea, lacomia, gelozia, aroganta, vinovatia, resentimentul, inferioritatea, falsa mandrie, minciuna, superioritatea si egoismul”

“Cel de-al doilea lup este Bun si reprezinta bucuria, pacea, iubirea, speranta, modestia, bunavointa, generozitatea, empatia, adevarul, compasiunea si credinta”

Nepotul s-a gandit pret de cateva clipe dupa care si-a intrebat bunicul: “Si care lup castiga?”

Batranul a raspuns simplu: “Cel pe care il hranesc mai mult”

Morala povestioarei: caracterul fiecaruia este in concordanta cu modul personal de a privi lucrurile si felul de a se axa pe lucruri pozitive, sau lucruri negative. Este o alegere proprie felul in care fiecare evolueaza si directia pe care alege sa paseasca in viata.

Trateaza, de fapt, inepuizabila si eterna dualitate Bine-Rau, despre care se pot scrie pagini intregi.

Daca am invatat pana acum ceva din proprie experienta a fost ca lucrurile bune pe care la faci aduc cu ele alte lucruri bune, in timp ce, in mod diametral opus, cele rele aduc doar lucruri rele si rezultate negative.

Asa incat nu sunt doar vorbe in vant “Esti ceea ce alegi tu sa fii”.

Tagged on: , , , , ,

2 thoughts on “Hraneste lupul cel bun

Leave a Reply