Despre incidentul de astă seară

Tare mare agitație astă seară la mall – a făcut vâlvă un incident din categoria „WTF?!”. Un tânăr a zbierat „România, trezește-te!”, iar agenții de securitate au fost foarte prompți și au sărit, la propriu, pe el. Asta e povestea în mare.

De fapt și de drept, cred că nimeni din cei ce au asistat la scenă nu știe exact cum a stat treaba.

– Un client de-al nostru a venit să ne spună că tipul a fost bătut de vreo 3 ori de agenții de pază (cum reușea să scape, cum pleca în altă parte și relua zbieratul, iar agenții după el, și prinde-l, și dă-i).

– Alt client s-a dus să caște gura în mulțime și a zis că tipul cu pricina zbiera pentru că luase ceva droguri și era cam dus

– O angajată Sephora a spus că de fapt agentul lor de la securitate nu l-a bătut pe tip, doar l-a pus la pământ să îl imobilizeze, pentru că acesta din urmă era foarte agresiv, și a fost ajutat și agenții de pază de la mall

– Altcineva care îl știa pe individ a zis că de fapt a fost un flashmob organizat de activiștii Roșia Montană și a ieșit urât pentru că nu se așteptau la o așa reacție din partea agenților.

Adevărul e undeva la mijloc. DAR! Să zicem că a fost un flashmob – păi atunci cum vrei să fii tratat dacă te duci pe un spațiu privat și te apuci să-i deranjezi pe ceilalți, să te comporți agresiv, să fii nervos și să urli cât poți tu de tare și să arunci cu manifeste (umblă vorba că ar fi aruncat și cu niște foi printate, dar nu-i sigur)? Crezi că o să fii aplaudat și susținut? Crezi că prin acțiunile tale atragi mai mulți oameni de partea cauzei pe care o susții?

Sincer, mi se pare justificată reacția agenților de pază, pentru că ei de aia sunt acolo și de aia sunt plătiți, să aibă grijă, să evite, să prevină și să intervină (cu forța dacă trebuie) în toate situațiile în care e deranjat bunul mers al lucrurilor.

Și dacă chiar a fost vorba de activiștii Roșia…atunci îmi pare foarte rău să o spun, dar oamenii ăia sunt țăcăniți rău de tot. Nu sunt de acord cu exploatarea minieră și cu demararea proiectului, dar asta nu înseamnă nici că sunt de partea activiștilor agresivi. Acțiuni de genul ăsta („occupy Conti” e și ea inclusă) nu fac decât să arunce o imagine negativă asupra lor și nu face decât să producă contrariul intenției lor – în loc să atragă opinia publică de partea lor nu fac altceva decât să îi îndepărteze pe oameni, pentru că nu știu să acționeze în așa fel încât să deschidă ochii publicului în mod civilizat, nu cu furie și nu prin acțiuni ce riscă să fie catalogate ca aparținând unor oameni rebeli, ce au prea mult timp liber la dispoziție. Repet, nu susțin proiectul RMGC, dar nu susțin nici activiștii (nu până nu găsesc alte căi de a protesta așa încât să și producă efecte – în momentul de față reacția multora vis-a-vis de acțiunile lor și proteste e „Iar ăștia cu Roșia Montană? Se poate să nu fie și ei prezenți?”)

Oricum, mă întreb care e povestea reală a evenimentului/incidentului de azi, pentru că fiecare are altă versiune și, din păcate, pentru că am lucrat nu am putut părăsi tura să merg să fiu în mulțime și să pot vorbi cu oamenii de acolo.

Poate aflu mai multe mâine dimineață de la paznici (o cafea poate face minuni 🙂 )

6 thoughts on “Despre incidentul de astă seară

  1. chocollat Post author

   Iar tu nu crezi că fiecare are dreptul să își formeze o părere? Nu întotdeauna suntem în posesia tuturor informațiilor necesare, se întâmplă ca anumite fragmente (uneori decisive sau extrem de importante) să lipsească.
   Iar legat de zvonuri, până la proba contrarie sau până la apariția unor detalii menite să limpezească lucrurile, fiecare poate crede ce vrea și cum vrea 🙂

   1. ilatixanuw

    Ai dreptul la o părere. Dar tu aici publici. Răspîndești bîrfe de mînă a 3a sau a 4a. Iar cînd informația o să apară convingerile o să fie deja stabilite. Mai greu de înțeles astea, dar poți să pricepi că aici ai putere de ziar.

  1. chocollat Post author

   Lucrez la mall, remember? :)) Oricum noi suntem izolați și feriți acolo unde lucrez, ar putea veni Apocalipsa și locul ăla ar fi singurul care ar rămâne în picioare, dar măcar așa mai vedem și noi live una, alta 🙂

Leave a Reply