Mare atenție la escrocii telefonici!

Mare atenție dacă vă sună cineva pe telefonul fix și vă spune că ați câștigat un premiu în euro. Situația stă în felul următor:

un individ vă sună pe telefonul fix și pretinde că e din partea Romtelecom. Vă cere numele, vârsta și profesia, ultima factură de la Romtelecom și vă întreabă dacă este achitată. Vă spune că ați fost extras de calculator ca fiind câștigătorul unui premiu de fidelitate în valoare de 10.000 de euro. Pentru a intra în posesia acestei sume trebuie să deschideți un cont bancar, indiferent de banca pe care o alegeți, și să achitați un comision (pentru legalizare acte notariale) în valoare de 930 de lei la Western Union.

Pentru confirmarea celor spuse de el, pretinde că vă va face legătura cu directorul executiv Romtelecom Adrian Dumbravă și cu un notar ales de ei. Pe tot parcursul procesului (deschidere cont, virare bani în contul de la Western Union) telefonul trebuie să rămână deschis pentru a se înregistra telefonic procedurile amintite mai sus (ba mai și pretind că telefonul o să fie ascultat de SRI și Poliție).

După ce s-a efectuat transferul acelui comision, banii vor fi virați în contul deschis la banca aleasă în maxim 15 minute (timp se verifică datele și corectitudinea transferului).

Individul este foarte insistent, subliniind de câteva ori că este vorba de o sumă foarte mare de bani, iar comisionul de 930 de lei este o sumă mică plătită pentru un câștig așa de mare. Ține de la început să precizeze că totul este făcut cât mai confidențial, tocmai pentru a se evita fraudele și escrocheriile, de aceea nici nu este făcută publică pe internet sau la posturile de televiziune această fidelizare în bani; face asigurări că totul este foarte legal (aduce aminte, printre altele, de FISC).

Nu dă termen de gândire, totul trebuie făcut în ziua în care se primește apelul telefonic. Dacă se cere un număr de telefon pentru a fi contactat, nu dă nici unul, cerând el în schimb un număr de mobil pentru a fi în legătură continuă cu voi pe tot parcursul tranzacției. Când apelează pe fix nu apare nici un număr pe display-ul telefonului.

Am fost sunați chiar azi de individ și abia am reușit să scăpăm de el. Am găsit pe net un articol în care se preciza o escrocherie asemănătoare, în octombrie 2011, atunci fiind însă vorba de alte sume. După încheierea apelului,am sunat la Romtelecom unde am luat legătura cu una dintre operatoare. Aceasta mi-a spus că se știe de această escrocherie, doar că nu au cum să-i împiedice, pentru că cel mai probabil sună de pe număr ascuns sau cartele telefonice. Am insistat să pună pe site-ul lor un comunicat, pentru a-i avertiza pe toți abonații Romtelecom să nu cadă în plasa escrocilor.

Până (și dacă) o să se facă ceva în privința asta, fiți foarte atenți la ce telefoane primiți și de la cine!

22 thoughts on “Mare atenție la escrocii telefonici!

 1. carmen

  Atentie!!!!!!!!!!!!!! si eu am fost sunata de catre acest excroc Adrian Dumbrava, privind castigarea unui premiu fabulos de 30.000 Ron. Tare, nu? Mi-a spus ca e mare director la Cosmote.

 2. Anish

  Buna ziua la toata lumea,si eu la randul meu am fost sunata pe telefon si a inceput cu detalii ca Antena 1 si Romtelecom au facut o tombola si am castigat 10.000 de euro.Si s-a dat drept directorul firmei Romtelecom ( numele spus de el este Stoica),Nu l-am crezut nici o secunda si l-am lasat sa revina cu un telefon ,k sa ii spun vreo 2.

 3. Ioan R.

  Am revenit la câteva ore după precedentul comentariu. M-a “ros” continuu întâmplarea cu “premiul” de fidelitate. Am căutat în memoria telefonului fix şi am găsit numărul de pe care am fost sunat. L-am apelat şi eu la rândul meu, spunând că m-am răzgândit şi că vreau premiul, fără a mai cere dovezi suplimentare de seriozitate. A “muşcat” şi a zis că, aşa cum îmi spusese, să cumpăr cartele Cosmote şi…atunci m-am enervat şi i-am zis: Vezi că mincinoşii trebuie să aibă memorie bună; mie mi-ai cerut să depun 300 RON, într-un cont ce îmi va fi anunţat dacă mă hotărăsc, ori azi e sâmbătă. Cred că ai încurcat fraierii, nu mai ştii la care, ce ai cerut. Numărul e:0760153572. Oare se poate da în urmărire?

 4. Ioan R.

  Feriţi-vă de escroci! Eu am căutat pe net veşti despre un eventual premiu de fidelitate de la Romtelecom doar acum, după ce cu câteva minute în urmă am fost sunat pe telefonul fix de un anume Sebastian Alexandru. Acesta m-a anunţat într-un limbaj foarte afectat (stimate domnule Ioan etc…) cum că aş fi fericitul câştigător al unui premiu de fidelitate de 5000 euro net, deoarece mi-a fost deja impozitat cu 16%. Urma ca eu să fiu de acord cu deschiderea unui cont la BRD şi mă ruga să optez pentru euro sau lei, dar, …trebuie să achit în prealabil 300 ron pentru deschiderea contului. Am văzut că se grăbea, de la început am intrat la bănuieli, l-am dus cu vorba cât am putut, am cerut o dovadă în plus şi am întrebat de ce nu se livrează ceva şi în scris, dacă e aşa treabă serioasă, sau de ce nu se anunţă prin reţeaua Romtelecom sau pe saitul instituţiei. Apoi, văzând că nu sunt de păcălit, a închis brusc, înainte de a fi apucat eu să spun “caută-ţi alt fraier”. chiar că asemenea fapte trebuie publicate pe cât mai multe căi, pentru a avertizaţi viitorii eventuali păcăliţi, în dosinţa lor de un câştig picat “din cer”. Toate cele bune şi , aşa cum am scris şi la început, feriţi-vă de escroci. Dacă nu ar fi fraierii, şmecherii ar muri de foame. (vorbă veche)

 5. Georgeta

  Acum cateva minute m-a sunat si pe mine “domnul director executiv” Adrian Dumbrava de pe numarul de telefon 0765 302 663, cu aceeaşi placa…..castigator…premiu…10.000 euro. In final, dorea sa cumpar cartele telefonice cosmote de 55 euro si sa-i spun seriile, pentru confirmarea premiului.
  ATENTIE MARE LA ESCROCI!!!!

 6. cosmin

  Si eu am fost sunat astazi de un tip care s-a prezentat fiind directorul de la romtelecom brasov,sa ma anunte ca am participat la un concurs si ca am castigat 10.000 Euro,si apoi a inceput sa imi zica ca trebuie sa nu inchid telefonul si a inceput sa imi zica ca trebuie sa virez intr-un cont 2000 lei, si apoi m-a intrebat in ce banca sa imi faca contul,eu am spus in bcr ,apoi mia spus ca jumate sa ii platesc la o o alta banca intrun final am inteles ca nu trebuia sa fac nici o plata in bcr ca nu ar avea acel serviciu……….
  La care zic eu o banca asa mare sa nu aiba (era vorba de bcr principal)si asa sa-u dat de gol,ba chiar m-ai dat si numele directoarei (intre timp l-am pus pe fiumeu sa verifice si mi-a spus ca nu exista acel nume)apoi mi-am dat seama ca e frauda si am inceput sa ii injur

 7. ion

  mi -a intimplat si mie aceeasi poveste numai ca eu trebuia sa platesc 5% din 20000 euro, adica exact 1000 de euro. a parut suspicios in momentul in care a cerut ca plata sa fie facuta astazi, fara intirziere. Cind m-a sunat pe mobil cu numar ascuns si mi-a zis ca trebuie sa-l tin deschis pina la efectuarea platii in cont mi-am dat seama ca este escrocherie. In final am primit o injuratura de genul sa-mi bag ….. in mortii matii.
  Stau si ma intreb daca pentru astfel de fapte legea nu ar trebui sa fie extrem de aspra

 8. iancu mihaita

  am fost sunat si eu de dumbrava adrian.chiar a lasat si 2 numere de telefon 0214065006 si 0760 981 498.din fire sunt foarte suspicios si am cautat pe net informatii despre aceasta tragere la sorti si am avut confirmarea ca este escrocherie.

 9. Sorin N.

  am fost si eu sunat azi 27 iunie 2012 de acealasi domn asa zis director romtelecom Dumbrava Adrian, tocmai ce s-a terminat tombola de castig pentru abonatii fideli, asa ca am castigat suma de 10.000 euro , mai trebuie sa platesc o taxa de notariat 740 Ron prin care cica sunt de acord cu primirea premiului.Si-a dat doua numere de telefon pentru a pastra contactul 0214065006 si 0766993920. Totul trebuie tinut cat mai discret pana la ridicarea premiului, l-am trimis la plimbare dupa care a sunat inca o data, foarte insistent, si i-am spus ca ii apare numele fictiv cred pe net la cautati pentru frauda prin telefon….si mi-a inchis telefonul…

  1. chocollat Post author

   Cei de la Romtelecom au început acum să distribuie în plicurile cu facturi și un flyer în care, pe scurt, avertizează abonații să fie foarte atenți la orice telefoane primite unde apelantul le spune că au câștigat o sumă mare de bani fără a participa la vreun concurs și să nu fie de acord să dea vreo sumă de bani apelantului, fiindcă este o escrocherie. Îmi pare rău că am aruncat plicul, fiindcă au înființat și o linie specială unde se pot reclama aceste telefoane.

   E bine, totuși, că au început să se ia măsuri și din partea lor, așa va afla cât mai multă lume.

   1. Dan Dumitrașcu

    Slabut, mie mi-a spus si ca apar la televizor pe antena 1. O sa vina o echipa la o jumate de ora dupa teoretica plata a taxei, care la mine a fost doar de 640 RON (un mizilic). Voi nu o sa fiti celebri, in schimb eu da!!!

 10. ginuca

  Nu le mai merge la escroci . S-a desteptat lumea. Mi s-a intamplat chiar azi ,cand un ins s-a prezentat a fi un director la anume departament din min. comunicatiilor, solicitandu-mi sa-i confirm numele, dupa care a inceput o introducere ce nu se mai termina. L-am intrerupt spunandu-i sa treaca la obiect, a mai continuat , ca in final sa-mi spuna ca sunt castigatoarea unui premiu de fidelitate la romtelecom in val. de 10.000 lei. la intrebarea mea , in schimbiul a ce ? , mi-a inchis telefonul.
  Este foarte grav , ca pe acesti escroci nu-i depisteaza nimeni, lasandu-i sa jefuiasca pe unii oameni in varsta . Insa pe unul care a furat o paine , o conserva sau alte lucruri mai marunte , ii aresteaza si condamna imediat.

  1. chocollat Post author

   Din păcate cei care săvârșesc infracțiuni grave scapă destul de ușor, pentru că au bani și influență. Vreau să prind ziua în care vom putea spune că trăim într-o lume corectă, în care fiecare își primește pedeapsa (sau răsplata) după cum merită cu adevărat.

 11. victoria

  da, sunt si astfel de escroci
  si mama mea, in varsta de 83 de ani a fost contactata, dar ea a fost mai isteata decat el si l-a trimis la plimbare

  1. chocollat Post author

   Escrocii de genul ăsta încep să se perfecționeze și să creeze scenarii din ce în ce mai plauzibile și mulți ar putea cădea în plasă.

   Am citit la tine în articol că pe tine te-a și înjurat. Eu am scăpat fără înjurături, dar cu greu l-am convins că nu dispun de banii necesari pentru ”comisionul” cerut, tot dădea argumente cum că e o sumă mare ce voi primi după și merită efortul. Până la urmă a renunțat, mai ales că i-am zis că mi se pare că prea se grăbesc (ca să intru chiar azi în posesia premiului), mai ales că de obicei pentru sumele de genul ăsta (și orice fel de premiu/câștig în general) ai o marjă de timp în care le poți ridica.

Leave a Reply