Despre curățenie

Deunăzi m-am apucat de făcut curățenie în cameră și bibliotecă, inclusiv în dulapul cu haine. Curățenie în sensul de sortare, triere, aranjare și realocare de spațiu. Trebuie o anumită stare de spirit pentru asta, trebuie să fii într-o anumită dispoziție psihică, fiindcă e greu. Casa și camera nu sunt un depozit de vechituri. Ani întregi am fost ca o veveriță ce se pregătește pentru iarnă, am strâns o grămadă de lucruri pe care am sfârșit în a le depozita mai întâi pe mobilier, îndesate care pe unde, apoi în diverse cutii și bibliorafturi care au sfârșit prin a fi dosite în toate cotloanele posibile, rezultatul fiind o aglomerare inutilă într-un spațiu restrâns. La capitolul haine, am tot ținut diverse piese de îmbrăcăminte în ideea că “lasă că le-oi mai purta eu la un moment dat”. M-am tot ghidat după principiul că mai bine să țin toate obiectele și lucrurile, căci poate îmi vor folosi cândva. Dar nu mai. Gata!

Procesul e unul laborios, mai ales că avem, în general, tendința de a ne atașa emoțional de lucruri. De părțile materiale ale vieții. De lucruri inutile, până la urmă, care sunt doar lucruri, obiecte, ce pot fi foarte ușor înlocuite în cazul în care va fi vreodată nevoie de ele.
Iar în final, procesul acesta de curățenie și de ordine e și unul de debarasare de tot ceea ce nu mai e important pentru tine. Letting go. Coming clean. Starting fresh. Te poți concentra mult mai mult pe ceea ce contează cu adevărat – cei ce te înconjoară, relațiile cu ei, chiar și propria persoană. Și în ultima vreme am început să mă ghidez din ce în ce mai mult după conceptul de “less is more”. Nu înseamnă că mă apuc acum să propovăduiesc un stil de viață demn de un pustnic, ci pur și simplu vreau să subliniez faptul că starea psihică de bine nu ține cont de numărul de obiecte ce le deținem. Poate doar pentru cei foarte materialiști se aplică opusul – cu cât mai mult, cu atât mai bine.
Încă nu am terminat de aranjat tot. Merge destul de încet, fiindcă nu vreau să mă ia valul și să arunc chiar tot. Fac totul pe bucățele, temeinic și cu răbdare. Baby steps. Dar mă simt mai bine, mă simt eliberată, oarecum mă simt purificată. Psihic, sunt mult mai relaxată și degajată. Și e foarte, foarte bine!
În loc de încheiere, las două surse de inspirație. Voiam de multă vreme să mă apuc de asta, însă după cum spuneam la început, trebuie să ai o anumită stare pentru asta, și imboldul l-am avut după ce am citit ceva și am văzut ceva. E vorba de un fragment peste care am dat în cel mai neașteptat loc, o carte scrisă de George Carlin, și un video de pe ted.com.
“Hi! How are ya? You got your stuff with you? I’ll bet you do. Guys have stuff in their pockets; women have stuff jn their purses. Of course, some women have pockets, and some guys have purses. That’s okay. There’s all different ways of carryin’ your stuff.
Then there’s all the stuff you have in your car. You got stuff in the trunk. Lotta different stuff: spare tire, jack, tools, old blanket, extra pair of sneakers. Just in case you wind up barefoot on the highway some night.
And you’ve got other stuff in your car. In the glove box stuff you might need in a hurry: flashlight, map, sunglasses, automatic weapon. You know. Just in case you wind up barefoot on the highway some night.”
 
Excerpt From: George, Carlin. “Brain Droppings.” 

5 thoughts on “Despre curățenie

  1. Olga

    I know what you mean. si eu adun o gramada de lucruri tocmai in idea ca poate o sa-mi trebuiasca la un moment dat. nimic mai neadevarat.
    cel mai greu renunt la haine, nu stiu de ce. desi observ ca port doar o parte din ele. dar incet incet ma conving sa scap de piesele care nu sunt necesare.

    si intr-adevar cand “arunc” lucrurile simt si eu o eliberare si ma gandesc oare de ce nu am facut asta mai devreme :))

    1. Cezara Post author

      Eu am găsit soluția în ce privește hainele: prefer să îmi iau mai puține, dar de calitate. Iar în ce privește sortarea lor am devenit foarte drastică: cu ce nu am umblat deloc în ultimul an – out! 🙂 oricum nu le arunc, propriu-zis, ci le donez, mai bine să se bucure alții de ele.

  2. Zsófi

    Să ştii că eram în aceeaşi situaţie până anul trecut în iunie, când trebuia să mă mut. Mi-am dat seama cât sh#$ am strâns în ultimii 8 ani. Lucruri inutile…
    Am ajuns să stau într-o cameră mică, unde încăpeau două saltele, plus un scaun, pe care îmi ţineam hainele. And I wad happier than ever 🙂

    1. Cezara Post author

      Să știi că se strâng multe de-a lungul anilor. Și mutatul te face să realizezi, brusc și tranșant, ce-i drept, de ce ai cu adevărat nevoie 🙂

Leave a Reply