Despre regionalele de barista

Am tot început să scriu articolul ăsta de vreo 14 ori până acum și tot de atâtea ori l-am șters, pentru că ar fi foarte multe de spus despre competițiile acestea. Pentru că aceste regionale au o semnificație personală și aparte pentru mine. Pentru că se leagă de povestea și evoluția mea. Însă aici nu e vorba despre mine (sau cel puțin nu doar despre mine), este vorba despre cafea, despre barista și despre consumatori în același timp. Este despre a închega o comunitate, a clădi relații, a educa, a împărți și a împărtăși, de a schimba ceva și de a pune bazele a încă ceva. Este despre cum putem face lucrurile să se miște și despre cum putem fi uniți. Este despre a acorda șanse egale și de a ne dezvolta. Este despre NOI.

Foarte pe scurt, până acum an de an aceste regionale de barista au putut fi organizate de către SCAE România având în spate, ca ajutor, un sponsor. Mare! Un sponsor cu ajutorul căruia s-au putut acoperi toate cheltuielie ce le implică aceste regionale. În schimb, sponsorul a fost menționat și promovat intens, fapt ce a stârnit dezbateri aprinse vis-a-vis de SCAE și cafelele de brand, vis-a-vis de faptul că cea mai importantă competiție de barista la nivel de țară, în urma căreia se aleg campionii ce ne reprezintă la mondiale, promovează ca sponsor o cafea de brand, iar comunitatea de cafea de specialitate din România e, cumva, pusă în umbră din cauza aceasta.

Iată că avem șansa de a ieși din umbră, de a arăta cât suntem de implicați, ca și comunitate, și cât de uniți suntem când chiar putem face ceva concret pentru asta – ca promovare și ca susținere. Pentru că, spre deosebire de anii precedenți, anul acesta există riscul ca aceste regionale să nu mai poată fi ținute, din lipsa unui sponsor mare. Cumva, e ironic, pentru că marea problemă până acum era exact asta și mulți erau nemulțumiți. Da, e adevărat că nu avem în comunitatea de specialty jucători atât de mari, care să joace în aceeași ligă cu brandurile. Dar avem membri și suntem în toată țara. Și creștem, și ne dezvoltăm. Avem multe cafenele ce oferă cafea de specialitate de foarte bună calitate și avem consumatori educați, încet-încet, pe partea asta.

Avem prăjitorii de cafea în România ce fac o treabă extraordinar de frumoasă și care pun minunat în lumină cafeaua și reușesc să spargă barierele de care sunt înconjurați, în general, consumatorii, Și avem foarte mulți barista talentați și pasionați, pentru care aceste regionale sunt unele din cele mai provocatoare momente, îi fac să își iasă din carapace și să aibă curaj, să îndrăznească, să se joace și să arate ce mândri sunt de ceea ce fac în fiecare zi. Acești bariști se pregătesc chiar și un an de zile pentru a lua parte la aceste competiții regionale. Își aleg după îndelungi căutări cafeaua, își aleg tema, se pregătesc intens și apoi se confruntă cu emoțiile competiționale. E o mândrie pentru ei să își reprezinte regiunea, să își reprezinte cafeneaua și să se reprezinte pe ei.

Da, nu sunt atât de mulți cum vedem că se întâmplă în afară, pentru că sunt probe foarte complexe și nu toți au curaj sau nici nu visează că ar putea participa. Dar pentru acei câți vin se organizează aceste etape regionale. Pentru că suntem tot mai mulți de la an la an și pentru că fiecare comunitate regională se dezvoltă. Și pentru că celor mai mulți din bariștii din țară le e greu să vină direct la București pentru calificări și etapa națională. E un efort foarte mare pentru ei, și financiar și de timp – mulți nu au cum să își ia 5 zile libere de la muncă, cât ar dura competițiile organizate direct în capitală. Și atunci mulți nu ar mai participa, s-ar gândi „5 zile e prea mult, nu îmi permit, mai car și tot setup-ul după mine și poate nici nu fac mare lucru. Mai bine stau acasă”.

E dezamăgitor, pentru mine cel puțin, dacă o să ajungem în situația asta. Vreau să cred că toate vorbele aruncate până acum, toate scuzele invocate, toate reproșurile, au fost ca să creștem. Vreau să cred că acum, când există posibiliatea de a o face, o să ne unim și o să ajutăm. Dacă fiecare din cei ce lucrează cu specialty, sau prăjesc sau au cafenele contribuie la o bucățică din organizarea acestor regionale, ele se vor mai putea ține. Altfel, nu. Chiar nu vreau să ajungem în situația de a le sista de tot și doar de a anunța că nu mai au loc. Vreau să înțeleagă lumea acel DE CE din spatele unor acțiuni și vreau să cred cu tărie că ne putem mobiliza!

Am încredere în oameni, uneori prea mare, și sunt de foarte multe ori o visătoare. Vreau să nu fiu dezamăgită, în final. Pentru că acum chiar nu mai sunt scuze. Sau motive. Sau loc de reproșuri în final.

A scris și Ernest despre asta, un punct de vedere și mai pragmatic.

3 thoughts on “Despre regionalele de barista

  1. Pingback: SCAE’s turning point – THE CAFE

Leave a Reply