Swimathon 2013

afis-focaPunct. Și de la capăt.

Așa începe orice poveste ce are un miez de motivație, ce îți dă un picior în fund și te propulsează înainte, ce te face să continui și să dai tot ce ai mai bun din tine, indiferent de ce a fost până atunci.

Capul sus și privește înainte! Într-un sens metaforic ăsta ar trebui să fie motto-ul fiecăruia din noi, fiindcă sunt situații în care viața parcă ne râde în față și ne aruncă pur și simplu  într-un hău, ne lasă acolo și ne lasă pe noi să ne descurcăm și să ducem tot greul.

Se întâmplă să dai peste niște povești de viață care te impresionează până în măduva oaselor și pentru care îți dorești să lupți și tu, chiar dacă nu ai avut până atunci tangență cu așa ceva. Una din poveștile acestea este povestea Stancăi…fetița cu chibrituri. Aveți, vă rog, răbdare și citiți tot ce e scris aici:

” Fetiţa cu chibrituri este de fapt fetiţa cu Scleroză Multiplă. Dar sună mai bine  “cu chibrituri”, pentru că îţi aminteşte de poveştile de când erai mic, de imaginaţia ce prindea contur şi speranţele ce stăteau în acea clipă de lumină. În plus, nimeni nu vrea să ştie că ai scleroză multiplă. Sună grav, şocant şi pare un capăt de drum. Sună ca o sentinţă la un scaun cu rotile, la o viaţă de bolnav cu dureri, paralizii şi depresie.

Realitatea, însă, poate fi alta. Cu o diagnosticare din timp a bolii şi cu un tratament adecvat, cu un stil de viaţă sănătos şi echilibrat, dar mai ales cu sprijin moral din partea unei comunităţi dedicate, Scleroza Multiplă(SM) nu îţi va mai controla viaţa. Lipsa de informare cu privire la această afecţiune, la metodele de diagnosticare timpurie, precum şi lipsa consilierilor de grup, afectează în continuare viaţa pacienţilor cu SM.

Mai grav decât atât, SM este o boală greu de diagnosticat, cu simptome uşor de neglijat, pe care le putem trece cu vederea dacă nu suntem informaţi.  Şi pentru că este o boală cu care nimeni nu vrea să se mândrească, o ţinem cât de mult se poate în anonimat, agravând şi mai mult situaţia.

Dar dacă reuşesc să determin o singură persoană să îşi facă analizele care îi pot schimba viaţa, dacă reuşesc să redau speranţa unei singure persoane speriate la aflarea diagnosticului şi dacă reuşesc să inspir o singură persoană să nu renunţe când e greu, atunci nu mă deranjează să ştie o lume întreagă că am scleroză.

Sunt Stanca Potra, fetiţa cu  Scleroză Multiplă, şi te invit să susţii un proiect ce poate aduce o clipă de lumină în viaţa unor oameni care au nevoie de ea. Informează-te cu privire la semnele timpurii ale sclerozei multiple, intră pe siteul Swimathon, află mai multe detalii despre proiectul pe care  îl demarez în Cluj şi susține-mă să facem cunoscută această boală prin înot sau donații.

Până nu demult, citeam asemenea rânduri cu detaşarea omului care nu credea că poate fi vorba vreodată despre el. Asta până când am înțeles cum te simți când citeşti “Scleroză Multiplă” pe rezultatele unui RMN ce părea deloc important.

Scleroza Multiplă este o boală neurologică autoimună, caracterizată prin demielizarea cronică a neuronilor (distrugerea tecilor de mielină) şi afectează atât substanța albă a creierului, cât şi măduva spinării şi nervii optici. Este prima cauză de invaliditate la persoanele sub 45 ani, iar cursul şi evoluția diferă de la un pacient la altul, deseori fiind imprevizibilă. Este o boală incurabilă, iar tratamentele clasice, majoritatea imunomodelatoare, acționeazã doar asupra controlării evoluției bolii.

Pană la urmă şi viața este incurabilă şi cu toate acestea, depinde doar de noi să îi luminăm părțile pozitive şi să o trãim cât mai frumos.”

Pe 13 iulie voi înota pentru a doua oară la Swimathon, evenimentul de strângere de fonduri unde poți sprijini o cauză fie ca înotător, fie ca susținător financiar. Anul trecut m-am implicat ca și înotător individual. Rezultatul mi-a întrecut orice așteptări.

Anul acesta sunt extrem de onorată să înot pentru Stanca chiar alături de ea și prietenii ei. O motivație mai puternică nici că aș fi putut avea să dau tot ce am mai bun pentru acest proiect și această cauză. Dacă data trecută m-am axat pe rezistență, de data aceasta focusul meu va fi viteza. E o provocare uriașă și am extrem de multe emoții!!!

Te invit pe tine, cel ce citești acest articol, să ne susții atât cât poți tu. O poți face fie cu o sumă pe toată evoluția noastră din cele 60 de minute cât avem la dispoziție pentru a înota, fie cu o sumă pe fiecare lungime de bazin înotată în cele 60 de minute. Formularul de înscriere îl găsești aici .

Dă mai departe acest articol și ajută-ne ca până pe 13 iulie să reușim să strângem o sumă cât mai mare de bani! Noi ne vom depăși limitele cum știm mai bine, prin înot. Vom trage de noi, vom depăși orice bariere fizice și psihice. Fii alături de noi!

Afișul și povestea Stancăi sunt preluate de la Zăineasca.

Leave a Reply