Starbucks Via French Roast – review

Cafeaua mea de “suflet” e musai să fie simplă (fără lapte, fără zahăr) și intensă. Prefer espresso când sunt la serviciu sau într-o altă cafenea, iar acasă prefer cafeaua preparată la presa franceză. Bine, nu mă dau în lături de la a încerca și cafea pregătită în alte moduri, chiar fac acest lucru cu multă curiozitate.

Nu sunt fan cafea instant. Deloc! De câte ori am ocazia îi “cert” pe cei ce aleg să bea cafea instant din comerț (arhicunoscutele 3 în 1 etc) sau cafea de la automatele de cafea de 1 leu (și la propriu, și la figurat). Recomand tot timpul să fie luată cafea boabe care fie se macină în magazinul/cafeneaua de unde a fost achiziționată, fie se macină acasă. Pe principiul “știi ce bei”.

Dar, din păcate, sunt situații în care nu avem timp. Aici acord creditele de rigoare cafelei instant, fiindcă ăsta e și scopul ei, de a fi preparată…instant. Fără bătaie de cap, fără zaț rămas în cană – simplu și curat. Iei plicul, torni cafeaua în ceașcă, adaugi apă fierbinte și gata (partea asta îmi sună a reclamă făcută de o voce feminină super extaziată de produsul pe care îl prezintă :)) ). Partea nasoală e că ceea ce găsim în hypermarket-uri, supermarket-uri și alte cele în materie de cafea instant e extrem de nociv consumat zilnic ori în cantități mari. (Discuția e mai lungă legată de subiectul ăsta și nici nu reprezintă tema acestui articol. Mai multe detalii pe viitor). De la noi le-am gustat aproape pe toate – și simple, și cu lapte, și “cu de toate”. Toate au un gust chimic, sintetic, și cel mai bine se simte la cele simple, fără zahăr ori lapte praf în ele, fiindcă la cele din urmă gustul neplăcut e destul de bine mascat (nu în totalitate, dar nu e așa pregnant).

De curiozitate, am vrut să văd ce gust are și ce găsim în afara țării, la cafenelele ce comercializează mai multe sortimente de cafea. Pentru că lucrez la Starbucks mi se părea absolut normal să vreau să testez sortimentul de cafea instant produs de ei. Acesta se numește Starbucks Via, dar din păcate nu e disponibil (încă) și în România. Se găsește, în schimb, la multe alte cafenele din Europa (UK știu sigur că îl are), dar partea proastă e că magazinele online nu fac livrări în afara țării de origine. Eu am primit o cutie de 12 plicuri de cafea instant Starbucks Via, sortimentul French Roast, cea mai puternic prăjită cafea din gama Starbucks. Mi-a adus-o un prieten ce s-a întors acum din State.

Sincer…nu se compară cu cafeaua instant din magazinele noastre!

20130503-114303.jpg

Diferă tot – de la culoare, la textură și gust. E extrem de fin măcinată, ca orice cafea instant, însă are o anumită greutate în momentul în care o miști de colo-colo, nu se “împrăștie” la fel ca și ce găsim în comerț (celelalte sunt ca un fel de praf fin, maro deschis către caramel ca nuanță, care la o simplă adiere a zburat te miri pe unde). Când miroși și guști Via simți cafea, nu altceva. Cafeaua mea a fost foarte intensă, asta datorită gradului de prăjire ridicat. Se asemăna cu gustul lăsat de boabele de cafea după ce le ronțăi 🙂

Așa arăta cana la final:

20130503-115320.jpg

Sincer, acum, dacă sunteți fani ai cafelei instant, vă recomand să faceți cumva și să gustați din Starbucks Via. E total diferit față de orice ați gustat în materie de “cafea la plic”. Merită! Sunt mai multe sortimente, mie însă mi-a trebuit asta fiindcă nu am gustat-o nici în varianta de cafea boabe.

Să aveți un sfârșit de săptămână plăcut și, dacă nu mai scriu nimic până după Paști, vă doresc sărbători fericite!

20130503-115853.jpg

2 thoughts on “Starbucks Via French Roast – review

Leave a Reply