Bouldering is fun!

Abia îmi pot flexa degetele de la mână, am câteva bătături și presimt că mâine dimineață voi simți intens toate grupele musculare de la brațe. Mă mai dor puțin vârfurile degetelor de la picioare și mușchii gambelor. La toate astea se mai adaugă o senzațională euforie și stare de bine, stare absolut normală după ce te cațeri pe pereți.

Asta am făcut eu azi, pentru prima dată și mi-a plăcut mult, mult, mult! Toată oboseala și tot stressul acumulate în ultimele zile parcă nici nu ar fi existat! Ce am făcut se numește bouldering sau escaladă la mică înălțime și este „un stil de cățărat pe stâncă realizat fără coardă și de obicei limitat la urcări scurte, max 4 metri, deasupra unei saltele suficient de groase încât să atenueze șocul, astfel încât o eventuală cădere să nu aibă ca urmări lovituri. În general se practică pe bolovani mari sau pe ,bolovani” artificiali în săli de sport sau în zone special amenajate.”

Când ești pentru prima dată în fața peretului de escaladă te gândești că e foarte simplu – pui un picior aici, celălalt acolo și hop, ești în vârf. Greșit, mai ales dacă ești începător, când și cea mai banală priză sau mișcare pare complicată atunci când e să o pui în practică! Am învățat azi pe pielea mea cât de important e să ai tot sprijinul în picioare, brațele să fie doar pentru echilibru. Și evident e mult mai ușor să te cațeri pe un perete vertical, fără înclinație. Există trasee foarte ușoare, dar există și trasee foarte grele. Am văzut oameni escaladând peretele acela în niște moduri de m-au lăsat cu gura căscată, eram ca un copil ce se uita fascinat, cu ochi mari. „Bolovanii” de care te prinzi sunt aspri și la un moment simți că ți se zdrelește pielea, iar după un timp, datorită efortului, ți se umflă antebrațele, palmele și degetele și ai o senzație asemănătoare cu momentul în care acestea se umflă vara, din cauza căldurii. Palmele transpiră foarte ușor de la efort, de aceea trebuie să le dai cu pudră de magneziu, pentru o bună aderență. Ai nevoie și de pantofi speciali pentru cățărat. M-am simțit la un moment dat ca o balerină, fiindcă aceștia strâng piciorul și se aseamănă un pic cu poantele folosite în balet.

Dar mi-a plăcut atât de mult!!! Încă sunt plină de energie după toată experiența. Sincer, nu credeam că voi fi atât de încântată de tot și nici nu credeam că voi fi vreodată bucuroasă că am degetele făcute praf (la figurat, desigur).  Cea mai mișto parte e că în momentul în care te cațeri nu te mai gândești la altceva, plus că îți poți lăsa imaginația să te poarte pe cele mai înalte piscuri…

De sâmbătă există o sală specială unde se poate practica sportul acesta. S-a deschis în locul fostei fabrici de pâine de pe Horea nr. 8. Se numește Centrala de Escaladă, au și site și pagină de Facebook . Chiar recomand cel puțin o vizită la fața locului, merită încercată experiența, fiindcă nu e ceva de care ai parte zilnic și oriunde. Intrarea se face fie în regim de abonament, fie în regim de intrare individuală.  E interzis să vii din afară cu alimente sau băuturi, dar prețurile sunt mai mult decât accesibile, de exemplu o apă plată la 0.5 l e 2.5 lei.

Sincer, abia aștept să mai ajung acolo! Am mai spus că încă sunt euforică, așa-i? tarife_centrala_de_escalada

P.S. Ca bonus, aici sunt și niște poze de acolo, făcute de Chris sâmbătă, la inaugurare.  🙂

2 thoughts on “Bouldering is fun!

Leave a Reply